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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  25/06/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  CORBELLA, E.; COZZOLINO, D.
Afiliación :  EDUARDO DANIEL CORBELLA GONZALEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIEL COZZOLINO GÓMEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Classification of the floral origin of Uruguayan honeys by chemical and physical characteristics combined with chemometrics
Fecha de publicación :  2006
Fuente / Imprenta :  LWT-Food Science & Technology , 2006, 39 (5): 534-539
ISSN :  0023-6438
DOI :  10.1016/j.lwt.2005.03.011
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 23 September 2004 / Received in revised form 24 February 2005 / Accepted 8 March 2005. Funding text The authors acknowledge the technical assistance of Mr. G. Ramallo and M. Maidana at the Apiculture Project (INIA La Estanzuela) for the honey chemical analysis and the beekeepers that provided the honey samples. The work was supported by Instituto Nacional de Investigacion Agropecuaria (INIA), Uruguay. Suggestions and comments by editorial reviewers are gratefully acknowledged.
Contenido :  Abstract View references (38) This study reports both the chemical and physical characterization of honey samples produced in Uruguay and the classification of honeys by floral origin using chemometrics. Moisture (M), pH, electric conductivity (EC), hydroxymethyl-2-furaldehyde and colour composition were analysed. As well as composition, classification of honey samples from different floral origins namely pasture (n=6), Eucalyptus spp. (n=6), Citrus spp. (n=5), Baccharis spp. (n=5), multifloral (n=2) and others (n=6) was attempted using principal component analysis and linear discriminant analysis. All the honey samples were found to meet the international specifications for the chemical parameters evaluated. The EC, M and pH were the variables that explain the classification of honey samples according to floral origin. More than 80% of the samples belonging to pasture, Citrus spp. and Baccharis spp. honeys were correctly classified according to its floral origin. Further studies are needed in order to investigate the effect of other floral and geographical (region) to provide a robust model to classify honey samples. © 2005 Swiss Society of Food Science and Technology. Published by Elsevier Ltd. All rights reserved.
Palabras claves :  CHEMICAL COMPOSITION; HONEY; Linear discriminant analysis; MULTIVARIATE ANALYSIS; PRINCIPAL COMPONENTS; URUGUAY.
Thesagro :  MIEL.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB12812 - 1PXIAP - DDPP/LWT - Food Sc.&Tech./2006

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1.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Características de los suplementos utilizados en el Uruguay para su empleo en alimentación animal Montevideo (Uruguay): INIA, 2000. 16 p. (INIA Serie Técnica ; 110)
Tipo: Serie Técnica
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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2.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Aplicación de la tecnología del NIRS para el análisis de calidad de los productos agrícolas Montevideo (Uruguay): INIA, 1998. 12 p. (INIA Serie Técnica ; 97)
Tipo: Serie Técnica
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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3.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Determinación de la calidad de alimentos : servicio NIRS de INIA. ln: Jornada de cultivos de verano 1999: INIA, 1999. p. 9-10. (INIA Serie Actividades de Difusión ; 197).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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4.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Determinación de materia seca con horno de microondas Montevideo (Uruguay): INIA, 1994. 4 p. (Hoja de Divulgación ; 38)
Tipo: Hojas de Divulgación
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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5.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Guía para la interpretación de resultados de los análisis de laboratorio Montevideo (Uruguay): INIA, 1994. 4 p. (Hoja de Divulgación ; 37) Digitalizado por Secretaría Dirección Regional INIA Tacuarembó, Zenia Barrios Sala.
Tipo: Hojas de Divulgación
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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6.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Nuevos métodos para la determinación de calidad de carne. ln: INIA La Estanzuela. Jornada de ganadería intensiva. La Estanzuela, Colonia (Uruguay): INIA, 1999. p. 1-3. (INIA Serie Actividades de Difusión ; 213). INIA La Estanzuela
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó.
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7.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Uso de la espectroscopía de reflectancia en el infrarrojo cercano (NIRS) en el análisis de alimentos para animales Agrociencia Uruguay, 2002, v. 6, no. 2, p. 25-32
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas NacionalesCirculación / Nivel : Nacional - -
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Treinta y Tres.
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8.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. El valor nutritivo de los alimentos para animales: qué es y cómo se mide. El País Agropecuario, 2002, v. 8, no. 87, p. 25-28.
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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9.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D. Valor nutritivo de alimentos utilizados en la suplementación. ln: Quintans, G.; Pigurina, G.; Saravia, H., eds. Bovinos para carne: avances en suplementación de la recría e invernada intensiva. Treinta y Tres (Uruguay): INIA, 1994. cap. 3, p. 1-5 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 34)
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Treinta y Tres.
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10.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D.; LABANDERA, C. Determination of dry matter and crude protein contents of undried forages by near-infrared reflectance spectroscopy. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2002, Volume 82, Issue 4, Pages 380-384.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 2
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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11.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D.; CORBELLA, E. Determination of honey quality components by near infrared reflectance spectroscopy. Journal of Apicultural Research, 2003, volume 42, Issue 1-2, Pages 16-20. Article history: Received 19 Aug 2002 // Accepted 10 Dec 2002 // Published online: 24 Mar 2015.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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12.Imagen marcada / sin marcar MORON, A.; COZZOLINO, D. Determination of macro elements in alfalfa and white clover by near-infrared reflectance spectroscopy. Journal of Agricultural Science, December 2002, Volume 139, Issue 4, pages 413-423. Article history: Revised MS received 19 August 2002.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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13.Imagen marcada / sin marcar MORON, A.; COZZOLINO, D. Determination of potentially mineralizable nitrogen and nitrogen in particulate organic matter fractions in soil by visible and near-infrared reflectance spectroscopy. Journal of Agricultural Science, June 2004, Volume 142, Issue 3, Pages 335-343. Article history:Revised MS received 2 July 2004
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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14.Imagen marcada / sin marcar MORON, A.; COZZOLINO, D. Application of near infrared reflectance spectroscopy for the analysis of organic C, total N and pH in soils of Uruguay. Journal of Near Infrared Spectroscopy, 2002, Volume 10, Issue 3, Pages 215-221.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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15.Imagen marcada / sin marcar CORBELLA, E.; COZZOLINO, D. Classification of the floral origin of Uruguayan honeys by chemical and physical characteristics combined with chemometrics LWT-Food Science & Technology , 2006, 39 (5): 534-539 Article history: Received 23 September 2004 / Received in revised form 24 February 2005 / Accepted 8 March 2005. Funding text The authors acknowledge the technical assistance of Mr. G. Ramallo and M. Maidana at the Apiculture Project...
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 2
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16.Imagen marcada / sin marcar CORBELLA, E.; COZZOLINO, D. Combining multivariate analysis and pollen count to classify honey samples accordingly to different botanical origins. (Scientific Notes). [Clasificación del origen botánico de la miel mediante la combinación de análisis multivariado y recuento de polen.] Chilean Journal of Agricultural Research, 2008, vol.68, Issue 1, pp. 102-107. Article history: Received: 4 May 2007 / Accepted: 10 August 2007. The authors acknowledge the technical assistance of Mr. G. Ramallo at the Apiculture Project (INIA La Estanzuela) for the honey chemical analysis and the beekeepers who...
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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17.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D.; FASSIO, A. Ensilaje de maíz: cultivares y calidad Montevideo (Uruguay): INIA, 1995. 15 p. (INIA Serie Técnica ; 65)
Tipo: Serie Técnica
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18.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D.; MORON, A. Exploring the use of near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) to predict trace minerals in legumes. Animal Feed Science and Technology, Volume 111, Issues 1?4, 12 January 2004, Pages 161-173. Article history: Received 28 January 2003 / Received in revised form 23 July 2003 / Accepted 5 August 2003.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : A - 2
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19.Imagen marcada / sin marcar MORON, A.; COZZOLINO, D. Exploring the use of near infrared reflectance spectroscopy to study physical properties and microelements in soils. Journal of Near Infrared Spectroscopy, 2003, Volume 11, Issue 2, Pages 145-154. Article history:
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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20.Imagen marcada / sin marcar COZZOLINO, D.; MURRAY, I. Effect of sample presentation and animal muscle species on the analysis of meat by near infrared reflectance spectroscopy. Journal of Near Infrared Spectroscopy, 2002, Volume 10, Issue 1, Pages 37-44. Article history: Issue published: January 1, 2002/Received: April 05, 2001; Accepted: October 02, 2001/ Revisions received: July 06, 2001.
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : B - 1
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